Informatie voor patiënten

Voor Paul Höring Tandtechniek vormt een goed passende prothese een tevreden patiënt die weer lachend door het leven durft te gaan hèt uitgangspunt. Hierbij is duidelijkheid vooraf van groot belang zodat u weet wat u van ons kunt verwachten. Daarom nemen we relatief veel tijd om het behandelplan met u door te nemen. Op die manier kunnen veel teleurstellingen worden voorkomen.

 

In het geval van een (partiële) prothese is het van belang om periodiek een controle uit te laten voeren. Door het slinken van het kaakbot is het vaak zo dat een prothese na verloop van tijd minder goed gaat passen. Hierdoor komt er vaak voedsel onder het kunstgebit. Daarnaast kunnen tanden en kiezen slijten bij intensief gebruik. Hierdoor kan het voedsel minder goed worden vermaald en dat heeft indirect weer een negatieve invloed op de algemene gezondheid (verminderde afweer tegen ziektes). Een goed passende prothese kan grote invloed hebben op de kwaliteit van leven. Door een periodieke controle kan de kwaliteit van uw prothese worden gemonitord en kunnen er tijdig aanpassingen worden gedaan waardoor u er langer plezier van heeft.

Bij klachten rondom uw (uitneembare) voorziening is het verstandig contact met ons op te nemen. Dit biedt de gelegenheid tot overleg om te bezien hoe de klacht het best kan worden verholpen. Soms vergt dit een aanpassing van het werkstuk in ons laboratorium maar het komt ook regelmatig voor dat een stukje extra toelichting omtrent het gebruik al afdoende is.

Schoonmaken
Een nieuwe (partiële) prothese is schoon en glad. Het is belangrijk om dat zo te houden. Daarom moet u het na elke maaltijd schoonmaken. Etensresten kunt u het beste verwijderen met een speciale protheseborstel, water en bij voorkeur vloeibare zeep. Mocht het nodig zijn dan kunt u ook een speciaal voor protheses geschikt reinigingsmiddel gebruiken. Dit kunt u bij een drogist of apotheek kopen. Geen tandpasta gebruiken die bevat schurende partikeltjes, tandpasta gel of mondspoelmiddel mag wel. Tandsteen kunt u het best verwijderen door de prothese een keer per week een nachtlang in een bekertje water met een flinke scheut azijn te zetten. Gebruik nooit heet water of bleekwater!

Uw mond schoonmaken
Het is verstandig om naast uw prothese ook het slijmvlies van de kaken waar het gebit op rust schoon te maken. Dit doet u met een gewone tandenborstel en een beetje tandpasta. Besteed hierbij –in het geval van een boven prothese- bijzondere aandacht aan het verhemelte. Gebruik voor het reinigen van uw tong een daarvoor bestemde tongschraper. In het geval u implantaten heeft houdt u aan de instructies die u hierover heeft ontvangen van de implantoloog en de mondhygiënist en ga trouw elk jaar op controle

Het gebit ’s-nachts inhouden?
Om de kaken rust te geven, is het beter dat u het gebit ’s-nachts niet draagt. Vaak komen tijdens de slaap de stress van de dag eruit in de vorm van tandenknarsen enz. Dit kan bijdragen tot een sneller botverlies en dat betekent minder houvast voor uw prothese. Door de prothese s ’nachts uit te doen voorkomt u kaakbotverlies en blijft de mondholte ook schoner. Als u het vervelend vindt om met lege mond te slapen, doe dan alleen het ondergebit uit.

Kleefpasta, kleefpoeders en dergelijke
Het is niet verstandig om dit soort producten te gebruiken. Als u de behoefte daartoe krijgt dan is dat vaak een teken dat er iets mis is met de pasvorm van uw prothese. Het is verstandiger om contact met ons op te nemen zodat we in overleg kunnen beoordelen wat voor u de beste oplossing is.